IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Електронната винетка се въвежда от 1 януари 2019 г.

АПИ ще контролира заплащането на таксите за преминаване по платената пътна мрежа чрез електронна система, реши на второ четене парламентът

17:42 | 06.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Електронната винетка се въвежда от 1 януари 2019 година. Всички шофьори, които са закупили хартиен винетен стикер, който изтича след 1 януари 2019 г., ще запазят правото си да ползват платената пътна мрежа до изтичане на неговия срок. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за движението по пътищата, предава БТА.

Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ ще осъществява контрол върху заплащането на съответната такса за преминаване по платената пътна мрежа чрез електронната система за събиране на пътни такси.

Парламентът даде право на длъжностни лица от АПИ, определени от председателя на УС, да спират движещи се МПС чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на агенцията със съответното означение. Те ще могат да проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство.

Дава се възможност за картово плащане на съответните пътни такси, регламентирани в Закона за пътищата.

Представителите на АПИ ще могат и да изземват и задържат свидетелства за регистрация на МПС в предвидените от закона случаи, както и да съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения, да връчват електронни фишове за тях. 

Пътната агенция създава и поддържа информационна система, в която се издават и съхраняват докладите за нарушенията и електронните фишове. В системата могат да се съхраняват и съставени, но невръчени покани за съставяне на актове, ако отговарят на изискванията за електронен документ и са подписани с електронен подпис.

Депутатите решиха също заповед за прилагане на принудителна административна мярка да не се издава, ако в срок до два часа от съставянето на акта за установяване на административно нарушение и отнемане на свидетелството за управление на МПС или на свидетелството за регистрацията му, се заплатят дължимите глоби. В този случай отнетите документи се връщат на водача, което се отразява и в акта.

Вписаният собственик, съответно ползвател, се освобождава от административно-наказателна отговорност във връзка с административни нарушения, ако в срок от седем дни от връчване на акта или електронния фиш представи декларация, в която посочи данни за лицето, извършило нарушението, и копие от свидетелството му за управление на моторно превозно средство.

При нарушение, установено и заснето от електронната система, може да се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган като той съдържа данни за мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на пътното превозно средство, собственика или вписания ползвател, размера на глобата, срока и начините за доброволното заплащане.

По отношение на пътните превозни средства, които напускат България, Агенция "Митници" ще контролира маршрутите на превозвачите. За тази цел митничарите ще могат да проверяват съответствието им с декларираните тол данни. Длъжностни лица от Агенция "Митници" няма да допускат МПС да излезе от страната, ако не е заплатена съответната такса според Закона за пътищата.

Занапред от специален режим на движение ще се ползват и МПС, определени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", чието предназначение е осъществяване на контрол.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Парламентът даде право на длъжностни лица от АПИ, определени от председателя на УС, да спират движещи се МПС чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на агенцията със съответното означение. Те ще могат да проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство.Дава се възможност за картово плащане на съответните пътни такси, регламентирани в Закона за пътищата.Представителите на АПИ ще могат и да изземват и задържат свидетелства за регистрация на МПС в предвидените от закона случаи, както и да съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения, да връчват електронни фишове за тях. -----------Нещо като (пътна) полиция, но извън закона за полицията, т. е. извън контрола на обществото, почти като частна полиция, която да "вилнее" по пътищата по свое усмотрение. И разбира се в името на нашето благо. Ако има нещо, което наистина ще свали това правителство, то това ще тази така наречена "ТОЛ система".Не знам дали част от горните права не са в нарушение на конституцията.Най-интересното е как ние го приемаме безропотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
ПИЧ
преди 5 години
Нови и нови репресивни органи се създават в родината ни. Надминахме Тодор Живков и държавна сигурност, отдавна. Без претенция за пълнота ще изброя няколко:-прокуратури-най-различни видове;-данс;-мвр, кат, нсбоп-комисия по дискриминация-комисия за защита на личните данни;-КОНПИ (бивша комисия Кушлев)- органи на АПИ (BG Toll)- Агенция Митници- Национална агенция за приходи (НАП)- Национална агенция за охрана- Икономическа полиция- Държавна автомобилна инспекция- Агенция по храните- Комисия за защита на конкуренцията- Комисия, агенция, комисия, агенция ......... до безкрай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още