Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Е-винетки ще се купуват онлайн и през специални терминали

0 коментара
АПИ демонстрира как се купува ще се купува електронна винетка от турминал

Влизащите в сила от 1 януари 2019 г. електронни винетки за леките автомобили ще се продават по няколко канала - както и сега в около 1000 търговски обекти (основни бензиностанции), през интернет и мобилно приложение, както и през терминали за самоослужване, които ще са около 500 и ще се разположат покрай граничните пунктове и по пътищата на страната.

Това обясни шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов по време на публична демонстрация във вторник на новата сизтема, заменяща хартиените стикери за колите. Пътните такси за камионите ще се плащат през винетки до 15 август догодина. След това би трябвало да работи тол системата, при която цената за ползване на даден път ще зависи от изминатото разстояние, осите на камиона или автобуса и неговата екологичност, но все още не са представяни никакви разчети за стойността на услугата.

На терминалите обаче ще може да се плаща само с банкови карти. Хората, които искат да си платят в брой, ще трябва да търсят търговските обекти, в които се продават винетки.

Цените за ползване на пътната мрежа от леките коли остават без промяна. Годишната винетка ще струва 97 лева, тримесечна - 54 лева, месечна - 30 лева, седмична - 15 лева. Предстои Министерският съвет да определи цената на уикенд винетката. Очаква се тя да е около 10 лева, каза Глосов.

За издаването на винетката ще е нужно да се въведе номера на колата, категорията ѝ, както и до кога да е валидна винетката. Хората ще получават само касова бележка, че са платили пътната такса, но не и стикер или друг документ за това. Проверката от пътните полицаи и служителите на АПИ ще става по регистрационния номер на колата. Това ще се прави не само при спиране на пътя, но и в движение. За целта по пътищата ще има камери, които ще снимат номера на колата и в централната система ще се проверява дали за тях е платена пътна такса. Ако такава няма, шофьорът ще бъде санкциониран.

При проверка на пътя от служителите на АПИ, шофьорите без винетка ще могат да платят "компенсаторна такса", която ще им позволи да продължат пътуването си, без да им се издава акт за нарушение. Ако откажат да я платят, пак ще могат да продължат по пътя си, но ще се смятат за нарушители и са заплашени от глоба.

Според промените в Закона за пътищата винетните стикери, валидни след 1 януари 2019 г. ще могат да се преобразуват в електронни и да се ползват до изтичането на срока, за който са купени. Това обаче няма да става автоматично. Ще се изисква от собствениците на колите да отидат в пунктовете за продажба и да декларират, че искат стикерите им да станат е-винетки. Срокът за това започва да тече от средата на декември тази година и е до края на януари догодина. Във вторник от пътната агенция обясниха, че ако хората продължат да карат със стикерите и след това, няма да бъдат санкционирани. При проверка на пътя данните за колата им ще бъдат вкарвани в системата за е-винетки.

В измененията на закона е записано още, че от 15 август спира продажбата на винетни стикери за цяла година за тежкотоварните превозни средства. Тези за камионите спират да действат от 16 август 2019 г., а ако срокът им още не е изтекъл, пътната агенция ще възстановява разликата.

Все още не е ясно как точно ще става таксуването на камионите от тази дата. Знае се само, че ще зависи от изминатото разстояние, категорията на ползвания път, осите на превозното средство и неговата екологичност. Предстои да се определи за кои точно пътища ще важи тол системата, както и какви ще са таксите.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.