Какви са новите правила за винетките

Валидните хартиени стикери ще стават електронни само след подаване на заявление, а камионите минават на месечни винетки до 16 август 2019 г.

На 31 януари 2019 г. всички хартиени винетки стават невалидни
На 31 януари 2019 г. всички хартиени винетки стават невалидни
На 31 януари 2019 г. всички хартиени винетки стават невалидни    ©  Николай Дойчинов
На 31 януари 2019 г. всички хартиени винетки стават невалидни    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хартиените годишни винетки, които са валидни и след 31 януари 2019 г., няма да станат автоматично електронни, както беше обещал регионалният министър в оставка Николай Нанков. Няма обаче да е необходимо и представянето на касова бележка от закупуването на стикера при неговото дигитализиране, каквото изискване бе включено в първоначалното предложение за промени в Закона за движение по пътищата.

Според приетите на второ четене текстове от Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление трансформацията на хартиените винетки в електронни ще става след подаване на заявление. Собствениците на пътни превозни средства с маса над 3.5 тона пък още от сега ще трябва да започнат да използват месечни или седмични винетки, тъй като е предвидено тол-системата за тях да заработи на 16 август 2019 г.

Електронно или не съвсем

В закона изрично е предвидено, че всички видове хартиени винетки за всички категории пътни превозни средства загубват валидност от 31 януари 2019 г. Стикерите, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., ще могат да се конвертират в електронни с валидност, съответстваща на тази на закупения хартиен стикер. Това право може да бъде упражнено в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., като се подаде изрично заявление в съответните пунктове за продажба или по електронен път. В това заявление ще трябва да се посочи регистрационният номер и категорията на съответното превозно средство, както и периодът на валидност на хартиения винетен стикер. Освен това ще е необходима и подписана от собственика или упълномощения ползвател декларация по образец за истинност на декларираните обстоятелства. Документите ще могат да бъдат подадени и от лице, упълномощено с нотариално заверено пълномощно.

Това, че няма да е нужно представянето на касов бон, е съществено облекчение за шофьорите, още повече че много от тези бележки избледняват няколко месеца след издаването им. Но остава въпросът защо въобще е необходимо да се подават заявления за нещо, което Агенция "Пътна инфраструктура" би следвало да може да направи и автоматично. При закупуването на годишни винетки задължително се посочва номерът на автомобила, на който ще бъде залепена, и е достатъчно само тази база данни да бъде въведена в новата електронна система. Явно, обаче, начинанието не е по силите на пътната агенция.

Нещо повече - за да се облекчат още нещата за чиновниците, се предвижда издадени хартиени винетки за всички категории пътни превозни средства да бъдат перфорирани веднага при закупуване и да имат валидност още от същия ден.

Тежкотоварният трафик ще плаща повече

Тъй като до планираното въвеждане на тол-системата остава по-малко от година, от датата на влизане в сила на закона, АПИ ще преустанови издаването на годишни хартиени винетни стикери за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3.5 тона. За тях ще бъдат издавани само месечни, седмични и дневни винетки, съответно до 16 юли 2019 г., 9 август 2019 г. и 23:59 часа на 15 август 2019 г. Тези винетки обаче са значително по-скъпи от годишните.

Закупените вече годишни винетки също ще могат да бъдат конвертирани в електронни, но с крайна дата на валидност 15 август 2019 г. Предвидено е потребителите, чиито вече закупени годишни хартиени винетки имат валидност и след тази дата, да бъдат обезщетени от АПИ. Това право може да бъде упражнено при подаване на изрично заявление в срок от 15 декември 2018 г. до 15 декември 2019 г.

И обещаните текстове за коланите в автобусите

Заради трагедията с автобуса край Своге при разглеждането на законопроекта в комисията бяха включени извънредни текстове, с които се задължава оборудването на превозни средства с колани за пътниците. Наред с това се изисква и инсталирането на видеорегистратор, който да записва информация за движението по пътищата. Заложени са и глоби за липсата на видеорегистратор и седалки с колани, но няма да има санкции за самите пътници, които не ползват колан.

Възможно е всички тези разпоредби да претърпят изменения при гласуването им в пленарна зала, което ще се случи следващата седмица.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 5

    Пълен абсурд. Купувам си винетка на 25/12 и ми се създават токова ограничения и бумащина че 90 % от хората няма да могат да си пререгистрират винетките и некадърните чиновници вкарват изрядни водачи в капан. Като не можете да направите нещо като хората не го правете. Какви декларации, какви нотариални заверки бе хора. Вие нормакни ли сте ? и се мислят дали да приемат оставката на Нанков. Ама веднага вън само за тази каша

    Нередност?
  • 2
    gapopov avatar :-|
    Georgi Popov
    • + 1

    И тези хора искат да въвеждат електронно правителство и електронно гласуване - как ще стане без поименно подавани клетвени декларации, заверени нотариално и придружени с дктуална снимка от същия ден!

    Нередност?
  • 3
    krasman avatar :-|
    krasman
    • + 3

    Това само потвърждава липсата на каквито и да е наченки на разум в това чиновническо гъмжило! Тоталните некадърност и безхаберие на АПИ и законотворците са видими и от тези им действия. На фона на това трагедията в Своге изглежда дори повече от логична, за съжаление!

    Нередност?
Нов коментар